Financial Independence, Retire Early - eli härmäläisittäin taloudellinen riippumattomuus on nyt muotia. Jostain syystä suurin osa aiheen ympärillä käytävästä keskustelusta keskittyy vain äärimmäiseen pihistelyyn. Tässä hieman ajatuksiani siitä.

Penny Wise, Pound Foolish

Ollanpa heti rehellisiä. Pelkkää näkkileipää syömällä ja 20€ kuussa säästämällä et saavuta oikeasti juuri mitään.

Kannattaa koittaa optimoida ensimmäiseksi tulopuoli kuntoon. Sijoita siis itseesi virallisen koulutuksen, itseopiskelun tai jonkun vastaavan muodossa. Turha itkeä oman palkan surkeudesta, jos koko elämän aikana ei ole kertynyt mitään muita saavutuksia kuin Helsingin yliopistolta saatu paperi saamelaisfeminismistä. Osaajille on aina kysyntää.

Laita merkittävä osa palkkatuloistasi kasvamaan. Nordnetillä on kuukausisäästöohjelma, jonka kautta saa ostettua esimerkiksi koko kehittyneen maailman indeksiin sijoittavaa ETF:ää (EUNL) nollakuluilla halvalla (2020-06-05 alkaen Nordnetin ETF-kuukausisäästössä 2,5€ palvelumaksu). Ei ole liian vaikeaa kenellekään. Seligsonilta löytyy myös erittäin kilpailukykyisiä osake- ja korkorahastoja. Jos taas alkaa tehdä mieli tunkea rahaa suoraan jenkkipörssissä Teslaan tai Virgin Galacticiin, Interactive Brokersilla kaupat ovat halvimmillaan alle taalan.

Elintasoinflaatiota on kuitenkin syytä varoa. Aivan hyödytöntä täyttää kotia kaikella krääsällä, jota ei oikeasti tarvitse. Mutta kuten sanottu, ei kannata istua vain kotona pimeässä minimoiden kulutusta maailman tappiin saakka. Matkailu avartaa ja harrastamalla kaikkea siistiä saa lisäksi uusia kontaktejakin.