Brexit jatkaa tuhoaan. Eurooppalaisten tilit Interactive Brokersilla olivat ennen Briteissä rekisteröidyssä puljussa. Nyt tilit siirrettiin väkisin Luxemburgiin tai Irlantiin EU-entiteetin alle. Äkkiseltään tästä ei kuvittelisi olevan mitään haittaa, mutta IB:n FAQ paljastaa pari todella kiusallista seikkaa.

Following migration, you will be restricted from engaging in leveraged forex transactions.

Käytännössä tämä näkyy ainakin itselläni etten pysty Euro-marginilla ostamaan esimerkiksi Ruotsin kruunuja tai Brittien puntia.

Please note that IBLUX offers financing for securities and commodities trades but cannot support withdrawals of borrowed funds.

Vähintään yhtä vittumaista on ettei marginilla myöskään enää pysty nostamaan Euroja ulos pankkitilille. Kysyin IB:n service deskiltä kuvitellusta tilanteesta, jossa tililläni olisi 5000€ käteistä ja suhteellisen suuri määrä osakkeita. Pystyisinkö nostamaan 5000€ pankkitililleni ja sen jälkeen ostamaan 5000€ edestä osakkeita marginilla? Enkö kuitenkaan pysyisi ensiksi ostamaan osakkeita ja sen jälkeen nostamaan rahaa tililleni marginilla, vaikka lopputulos olisi sama? He vastasivat näin.

For now, IBKR has to abide by the rule imposed on us by the EU. There are no non purpose margin loans offered by Investment companies who are brokerage firms. A trade using margin buying power is considered a loan that has a purpose. However, we are exploring solutions for customers in light of the feedback provided.

Eli käteiset voi nostaa ensiksi ja sitten ostaa osakkeita velaksi. Toisinpäin ei käy, koska EU. MiFID-kategorian päivitys ei muuten auta tässä. Sama älyttömyys pätee “ammattilaisille”.

Eikö rahaa saa mitenkään ulos tililtä, jolla on marginia käytössä?

Typerät lait ja säännöt on tehty kierrettäviksi. Seuraava toimi minulla, YMMV.

  1. Hanki pankkitili, jolle voi siirtää rahaa muussakin valuutassa kuin Euroissa. Itselläni käytössä Revolut-tili ja siellä mm. jenkkidollarit.
  2. Interactive Brokersilla pystyn Euro-marginilla ostamaan Yhdysvaltojen dollareita. Jostain syystä tätä valuuttaparia ei tunnu koskevan tuo margin-rajoitus. Eli ostinkin Euro-velalla dollareita.
  3. IB:n dollaritilini oli tämän kikkailun jälkeen plussalla, joten pystyinkin nostamaan dollarit Revolut-tililleni. EU:n ja Interactive Brokersin mielestä en ilmeisesti nostanut rahaa velaksi.
  • Kuulostaa turhalta kikkailulta?
    • Kyllä
  • Onko näissä sännöissä mitään järkeä?
    • Ei

En ihmettelisi vaikka loppupeleissä IB olisi taas tulkinnut joitain EU-sääntöjä väärin ja mokoma rajoitus poistuisi ajan kanssa. Esimerkiksi Nordnetilla voi aivan hyvin edelleen nostella margin-Euroja.

Vihreää joulua kaikille!

P.S. Loppukevennykseksi havainnollistava video optiotreidauksesta.